Blog je minimálne aktualizovaný a dopĺňaný. O jeho obsahu môžete so mnou diskutovať cez mail pietrodolejsi@gmail.com

5 March 2014

Detoxikácia hrubého čreva

Detaily o detoxikácii organizmu sú výborne spracované v knihe Totální detoxikace (G. P. Malachov). Ja nebudem uvádzať detaily, prečo je očista hrubého čreva dôležitá, koho to zaujíma, nech si prečíta knižku. Opíšem len rôzne spôsoby detoxikácie a ich praktické prevedenie na základe vlastných skúseností a skúseností známych, ktoré sme nadobudli používaním metód uvedených v knihe.

Pred očistou sa doporučuje "zmäkčovanie organizmu" teplými kúpeľmi alebo saunou aspoň 3 - 5 x pred očistnou procedúrou.

Metódy detoxikácie hrubého čreva:
  1. Šank Prakšalána (Varisara) - očista slanou vodou, v skratke pijete slanú vodu za neustáleho prevádzania určitých cvikov, ktoré ju posúvajú ďalej, tá očistí celú tráviacu trubicu veľmi dôkladne až z vás ide len čistá voda. Touto očistou nedoporučujem začať ľuďom, ktorí nechodia pravidelne na záchod a majú slabú pohyblivosť čriev. V takom prípade navrhujem ďalšie techniky, ktoré prebudia "lenivé črevo".
  2. Detoxikácia klystýrmi
  3. Detoxikácia Glauberovou soľou a šťavami 
  Šank Prakšalána (Varisara) 

Deň pred očistou jeme len ľahké zeleninové jedlá a večer pokiaľ možno už neprijímame potravu. Pred spaním si namočte do vody ryžu, bude vaším prvým jedlom a uvarí sa tak perfektne do mäkka. Očistu začíname hneď ráno, celý proces zaberie 1,5 - 2 hodiny.
Pripravíme si teplú slanú vodu ako polievka.
Postupujeme takto:
  1. vypijeme pohár slanej vody
  2. pomaly prevedieme dané cviky
Tento postup opakujeme až kým sa nám nechce na záchod. Potom pokračujeme a vypijeme postupne toľko vody, koľko je potrebné na očistenie tráviacej sústavy, to znamená, pokiaľ z nás nejde čistá priehľadná voda. Ak to nevyjde a napriek všetkému sa vám nedá na záchod, spravte si klystýr teplou mierne osolenou vodou. Nezabudnite si konečník natierať olejom aby sa vám nezodral a nepálil vás. Keď sme s výsledkom spokojní, vypijeme ešte 2 poháre vody, tentokrát studenej a neslanej a hneď vyvoláme zvracanie. Tým sa zastaví prúdenie. Potom si uvaríme ryžu vo vode s trochou soli, môžeme pridať aj nadrobno nakrájanú mrkvu alebo mrkvu podusiť zvlášť. Po uvarení do nej pridáme trochu vytopeného masla. Túto ryžu by sme mali zjesť do 30 minút po ukončení vodovej očisty. Pijeme až po prvom jedle.
Je dobré dodržať prísne stravovanie po tejto očiste. To znamená, prvý týždeň žiadna hrubá vláknina, surová zelenina, surové ovocie, prvé 2 týždne žiadne mlieko, syry, mäso, vajcia. Nejesť celozrné produkty aspoň 4 dni po očiste. 
1. týždeň môžete jesť varenú ryžu, krúpy, pohánku, pšeno, ovsené vločky, alebo obilninové kaše bez mlieka. Môžete používať vytopené maslo. Biele pečivo, tvaroh. Varená zelenina. Ovocné kompóty. Odporúča sa piť zeleninové a ovocné šťavy, najmä mrkvovú.
Po očiste je tráviaca sústava v stave novorodenca a vláknina zo surovej zeleniny či celozrnných obilnín by ju mohla poškriabať.
Cvičenia:
 Napríklad toto video:

http://www.youtube.com/watch?v=cXfkULy28bQ






















Detoxikácia klystýrmi
Podľa Malachova sú najlepšie a najúčinnejšie klystýry močom. Najsilnešou metódou je nazbierať aspoň 1 l moču, potom ho varením odpariť na 1/4 objemu, teda 250g. V tomto prípade stačí na prevedenie klystýru gumová hruška. Lahnite si a tekutinu do konečníku pomaly vstreknite. Ležte 5 - 15 min. prípadne kým nemáte silné nutkanie ísť na záchod a vyprázdnite sa. Najlepšie je klystýr robiť večer pri západe slnka alebo aspoň približne v rovnakom čase. Má sa začínať so 100 g koncetrovaného moču, potom postupne po jednom dni pridávať o 50 g viac až na 500 g (treba 2l moču). Potom spraviť 2-4 dni s 500g a potom každý deň znova o 50g menej až sa vrátite ku 100g. Potom si môžete dávať preventívne klystýr raz za 1-2 týždne so 100 - 150g.

Detoxikácia Glauberovou soľou
potrebujeme:
100g Glauberovej soli (dostať v lekárni)
pomaranče, grepy, citróny na aspoň 1 liter štavy
vopred pripravenú Protiovú vodu 2 litre

Protiovú vodu si pripravíme nasledovne:
Do hrnca napustíme vodu aspoň 5 litrov. Hrniec dáme do mraziaka a po 4-5 hodinách ho vyberieme a vodu bez ľadu prelejeme do iného hrnca. Tento ľad obsahuje molekuly ťažkej vody, ktorá mrzne ako prvá. Potom hrniec vrátime do mraziaka a po zamrznuti 2/3 obsahu nezmrznutú vodu vylejeme. Ľad, ktorý ostal v hrnci necháme rozmraziť a máme protiovú vodu.

Táto očista pôsobí aj na lymfatický systém a cievy.

Deň pred očistou jeme iba ľahké zeleninové jedlá a pokiaľ možno večeru vynecháme.
Ráno hneď po prebudení si spravíme cistrusovú šťavu. 50-100g glauberovej soli rozpustíme v protiovej vode. Pijeme pohár šťavy zmiešanej s vodou so soľou každých 30 minút. Po prvom pohári de dobré spraviť si teplý kúpeľ na podporu detoxikácie. Túto kúru môžeme opakovať 3 dni po sebe. Prvé jedlo (varenú obilninu alebo zemiaky s varenou zeleninou) zjesť najskôr hodinu po ukončení kúry (vypitia všetkej vody so soľou a šťavy).